sobota 5. júla 2014

Cvičný Tomahawk WEc & Cvičný nôž Rhino

Na stránku Ostatne Chladne Zbrane som pridal jeden zaujímavý projekt, ktorý som mal možnosť zrealizovať. Projekt WEc & Rhino je zaujímavý hlavne neobvyklou konštrukciou cvičného tomahawku. Tento projekt bol realizovaný pre bojove umenie WFKC zástupcom, ktorým je pán Peter Weckauf. 

Neviem kde by som to napísal tak to pridám tu keďže sa jedna o často kladené otázky ohľadom cvičných zbrani.


Otázka:
Prečo nepoužívam normálny hliník ale super tuper zliatinu veď to je zbytočne drahé!...
Odpoveď:
Normálny hliník nepoznám a s čistím som sa nestretol akurát s jeho zliatinami... A tých je veľmi veľa. Tento materiál poznám len podlá dotyku rukou a zliatiny ako 5457, 6060, 7075 a 2007 poznám i prakticky.
Každá zliatina hliníka je na niečo určená a preto ma svoje vlastnosti. Na cvičné zbrane musí byť dural tvrdý ale nie moc a hlavne na dotyk sa nemôže mazať. Ďalšia a veľmi podstatná vec sú vlastnosti obrábania... Keď kúpim kvalitnejší tvrdší dural ušetrím na opracovaní čas a hlavne nástroje ;-)...

Otázka:
Prečo keď hovorím o presných replikách ostrých nožov nerobím na cvičné nože i originál rukoväte?
Odpoveď:
Samozrejme ide o náklady cvičné nože máju svoju hodnotu a konečnom dôsledku ide o to aby sa dotyčný čo najviac naučil ovládať bezpečné nôž, ktorý nosí pri sebe!... je mnoho všelijakých cvičných nožov a nástrojov no zväčša nezodpovedajú veľkosti originálu alebo používanej ostrej zbrani... Teda ergonómie rukoväte ako dĺžka čepele. Paracord šnúru používam hlavne kvôli jej dostupnosti a cene no sú tu i iné príčiny a tým napr. rýchla výmena poškodenej šnúry.

Otázka:
Prečo používam také výrazné farby šnúr ako je žltá, červená, krikľavé farby a atď. Nie lepšie použiť nenapadne farby ako je čierna, tmavo zelena alebo hneda...?
Odpoveď:
Každá cvičná zbraň i keď nie je nabrúsená mala by byť riadne viditeľná a rozpoznateľná... Niektoré školy robia školenia priamo v teréne a s povoleniami napr. mestského úradu alebo majiteľa baru atď. Napr. Škola sebaobrany chce prakticky ukázať svojim študentom ako by sa mali zachovať pri napadnutí v bare. Dohodnú sa majiteľom  nejakého baru. Okolo pôjde policajná hliadka, ktorá konanie v bare vyhodnotí ako ostrú bitku a nabehne do baru... samozrejme hneď ako uvidia riadne zvýraznené použite zbrane ako napr. nôž s vypletom alebo repliku strelnej zbrane v oranžovej farbe. Vedia, že sa nejedna o ostré zbrane. A konečnom dôsledku musí tu byť nejaká dôvera pri sparing cvičený a výrazné farby tak prispievajú ku pohode a pocitu bezpečia pri cvičení a tým sa môžu cvičiaci 100% koncentrovať na dane postupy.

Otázka:
Prečo keď hovorím o presných replikách ostrých zbrani nepoužívam materiály aby bola i váha čo najbližšie tým ostrím!?
Odpoveď:
Samozrejme je to o výrobnej hodnote... J No treba ale upozorniť na fakt, že existujú repliky ostrých zbrani, ktoré máju i originál váhu a sú vyrobene i s podobných materiáloch... Jedna sa o nástroje využívané hlavne vo filmovom priemysle kde je to potrebne aby akčné scény boli CO najrealistickejšie a zároveň boli zbrane dostatočné bezpečné pre užívateľov hercov a komparzistoch ako i kaskadéroch. Cvičné zbrane, ktoré som vytvoril ja sú určené pre nácvik pohybov, zostav niektorého s bojových umení. Ich zmysel je hlavne dokázať sa čo najpresnejšie naučiť techniky aby keď príde do ostrého stretu nemal užívateľ problém použiť ostri nôž alebo zbraň, ktorú nosí pri sebe...

Otázka:
Tak na čo robiť presne precízne cvičné zbrane keď sa akýmkoľvek konárom naučím techniku J!?
Odpoveď:
Užívateľa, ktorý ma o to požiadali chceli presnú kópiu preto aby si rýchlejšie zvykli na svoj ostrý nôž... nie každý z nás sme poľovníci, outdoor nadšenci. Sú medzi nami i ľudia, ktorý pracujú ako policajti, vojaci, sbs príslušníci či záchranári, ktorý mnoho kráť sú vystavený útokom a pritom chcú pomôcť!... Sú to ľudia, ktorý nie o mesiac či o polroka budú potrebovať vedieť ovládať svoj nastroj oni ho potrebujú dostať pod kontrolu čo najskôr. Ďalšia vec a veľmi podstatná je technika tasenia zbrane. Realizovať to ostrou zbraňou je trochu risk preto sa používajú presne kópie zbrani aby sa to dalo nacvičiť bez náhodného výstrelu či porezaniu alebo poškodeniu výstroje...

Otázka:
Je za potreby to nejak skrášľovať veď sa jedna o cvičnú zbraň a nie o módny doplnok!?
Odpoveď:
Nuž netreba ale profesionálna deformácia mi to nedovolí aby som  neskúsil niečo nového niečo pekného a pridal  niečo navyše čo môže prispieť ku lepšiemu použitiu a bezpečnosti daného predmetu. A je to tiež jedna s možnosti ako rozvíjať svoju zručnosť a kreativitu J


Ak by ste mali akékoľvek otázky poprípade nejaké pripomienky ku zlepšeniu ako dizajnu či použitých materiáloch kľudne mi napíšte. Pekný deň prajem všetky :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára