pondelok 9. januára 2017

Kydex Platform! Ďalšia možnosť upnutia noža nielen na opasok!

Nie je tajomstvo, že nie som nadšenec Tek-locku a ani ostatných veci, ktoré bývajú súčasťou kydexových puzdier či je to na nôž alebo na zbraň... Teda bol som! Prečo som zmenil názor na tieto súčasti kydex puzdier? Nuž odpoveď je veľmi jednoduchá! Podarilo sa mi  vytvoriť systém určený pre Tek-lock alebo Molle-lock aby bolo možné ich pohodlne nosiť bez toho aby trebalo puzdro nejak špeciálne upravovať. Ale poďme poporiadku...
Hlavná vec, ktorá sa mi na Tek-lockoch nepáčila nebola ani cena ako taká ale hlavne obmedzená možnosť nosenia a ďalšia vec bola, že Tek-lock bolo možné upnúť k puzdru len pod záštitou čim sa nôž dosť nepohodne nosil keďže bol príliš vysoko. Preto som sa začal zaujímať o možnosť nejakej nadstavby na, ktorú by sa dal upnúť Tek-lock a to nielen vo viacerých polohách ale hlavne možnosť výškového nastavenia.
Keďže som bývalý vojak mám blízko k zbraniam i keď už iba v teoretickej rovine aj tak treba si udržiavať nejaký ten obzor a tak som sa dostal ku moderným kydexovým puzdrám, ktoré často využívajú rôzne platformy pre pohodlnejšie nosenie zbrane nielen na opasku ale i na molle systému. Kydex platformy sú vo viacerých tvaroch a určené len pre konkrétny typ puzdro. Netreba v tom vidieť nejakú univerzálnosť lebo zväčša je to zbytočná vlastnosť danej veci , ktorej je obmedzená spoľahlivosť.
Kydex platformy sú zväčša robené priemyselne t.j. odlievané vo formách  skladajúce sa s jedného a viacerých kusov. No nájdu sa i robené s platu kydexu ako je to v mojom prípade. Moja platforma je vyrobená s kydexu o hrúbke 3mm v čiernej farbe. Predstavovaný model obsahuje dierkový systém určený pre veľký Tek-lock a Molle-lock. Priamo na platforme sú dve skrutky zaistene lepidlom proti odskrutkovaniu. Skrutky sú naskrutkované do materiálu, keďže v niektorých polohách sa prekrývajú zo samotným Tek-lockom bolo potrebne ich nejak zaistiť. Jedna s možnosti bolo použiť lepidlo tak aby skrutky boli na pevno. K puzdru sa upevňuje za pomoci T-matic s pohľadovej strany puzdra. Pred samotným upnutím Platformy je za potreby upnúť Tek-lock až potom celý komplet upnúť na puzdro noža. Aby platforma spĺňala svoj účel bolo za potreby vytvoriť určitú medzeru medzi plochou puzdra a platformou ale i kvôli tomu aby skrutky, ktoré držia Tek-lock neopierali o plochu puzdra a tak nepoškodili jeho povrch. Pôvodne som chcel použiť gumene podložky ako sa používajú u Tek-lockoch no stabilita a hlavne medzera bola príliš malá a tak som ich nahradil nylonovými podložkami, ktoré sa dajú prispôsobiť k danému puzdru ako i zväčšiť alebo zmenšiť vymedzovaciu medzeru.

Na túto platformu nie je možné upnúť len veľký Tek-Lock, Molle-lock ale i Sponu typu Pistols a Duo Pistols ako aj zaves Klasic. Kydex Platforma nie je univerzálna a ma svoje obmedzenia no i tak je to krok vpred vo využití Tek-locku, Molle-locku. A netreba zabudnúť i na ostatné možnosti čím sa bohato rozšíri príslušenstvo nielen k jednému puzdru ale ku všetkým, ktoré budú obsahovať Kydex Platform .