sobota 22. decembra 2018

Projekt ORCA - S.U.K. Cutter

Od prvej myšlienky vytvoriť tento model pretieklo veľmi veľa vody. Možno to bola dobrá voľba a možno nie to nechám na posúdení každého z Vás. Keď tento projekt vznikal nebolo v móde prísť s niečím takýmto zvláštnym až kým som pred cca dvoma rokmi nezačal zas viac sa venovať hľadaniu nejakých tých dizajnových omrviniek pre moje projekty ako aj materiály na iné projekty či to bol kydex, holstex, kirinit glow alebo rôzne povrchové úpravy ako čepeli napr. Freezen alebo Screen ale aj materiálu G10 ako je napr. Termit Progres. Pri badaní som natrafil na zaujímavé nože alebo nástroje, ktoré sa označujú ako Sliding Knives. Preklade to znamená Posuvné nože a dizajnovo vychádzajú u nás známym ako Odlamovacie orezávače, čo sú jednoduché nože používané hlavne ako pracovný nôž v rôznych povolaniach. Samozrejme to neušlo v povšimnutiu, niektorých nožiaroch vo svete a vytvorili zaujímavé Sliding nože s kvalitných materiáloch a v zaujímavom dizajne, spracovaní. Najčastejšie sa môžeme stretnúť s týmito nožmi, ktoré používajú rôzne štandardné čepele používane prakticky celosvetovo. Jedna s najznámejších firiem je firma OLFA, ktorá vyrába čepieľky s antikoróznej oceli čo pre Utility tools je veľká výhoda. No existujú aj prepracovanejšie modely s vlastnou čepeľou vyrobenou s vysoko kvalitných nožiarskych oceli a rukoväťami s titánu alebo antikoróznej oceli v kombinácií s G10 alebo Carbon Fiber.
Keďže tiež sa mi podarilo už čo to vymyslieť tak nejak sa snažím si vytvoriť nejaké ucelené názvy povrchových úprav, typov alebo systémov a tento môj projekt nesie skratku S.U.K. čo znamená Sliding Utility Knife a v preklade Posuvný Úžitkový Nôž.
Projekt ORCA Cutter obsahuje dva prototypy a to ORCA Cutter Blue a ORCA Cutter Carbon. ORCA Cutter Blue bol prvý s dvojice a bol vytvorený ako prototyp pre testovanie a ORCA Cutter Carbon ako druhy model ako prvá vylepšená verzia. Viac o jednotlivých modeloch sa dozviete na stránke Zatváracie nože.