utorok 29. januára 2013

DeFOR Alfa - Pomocník nielen pre záškodníkov!


Dnes by som Vám chcel predstaviť ďalší pevný nôž, ktorého názov je trochu s nádychom francúzskeho akcentu. Pani a dámy predstavujem Vám DeFor Alfa. Hm... žiadny aplauz?.... nevadí zrejme Vás názov mierne zaskočil a osobne sa ani nedivím :-DJ. DeFor je skratka pre Demolačné Formátovanie :-D. Ale už Vás nebudem naťahovať a poďme si niečo nového o Defore povedať viac na Stránke Pevne nože a na samozrejme i video ;-).

nedeľa 27. januára 2013

Temné trio projektu DarkStar - Gargon, Aronn, Wolric


Myslite, že vidíte všetky hviezdy? A čo tie temne.... Predstavujem Vám nove prototypy projektu DarkStar!

Gargon, Wolric, Aronn trio hviezd, ktoré neuvidíte na nočnej oblohe ;-)... lebo sú bližšie než si myslite!... Viac na stránke Pevne nože a videa na stránke Prezentácie, testy.... J






Projekt DarkStar


O projektu DarkStar som Vás už informoval pred necelým rokom. Viem je to dosť dlho na to aby vskutku až teraz boli predstavene prvé prototypy tohto projektu.
Projekt DarkStar je projekt, ktorého základ tvorili modely Derk a Ever. Tieto dva nože vychádzali s priameho dizajnu Nutronov. Rozdiel medzi DarkStarami a Nutronmi je hlavne vo veľkosti resp. dĺžke noža. Základný vzhľad zostal zachovaný až na nejaké vylepšenia, ktoré by mali byt prospešné keďže DarkStary sú dlhšie skoro o 30mm a preto musel byt upravený ako náklon rukoväte voči čepeli tak samotne proporcie čepeli a  rukoväti. Novinkou sú i nove štruktúry na plochách črienkou najme ASTEK II a INKO I.. Puzdra prešli tiež vývojom u Derku a Everu boli použite kožené puzdra zo špeciálnou poistkou no keďže tieto nože sú dlhšie bol by tento typ puzdra nevhodný. Rukovať majú dlhšiu tým pádom by sa veľmi zle vyberali a hlavne by tlačili užívateľa do boku. Preto som zvolil materiál  kydex a upravil nastaviteľnú sponu (úchyt na opasok) tak aby samotne nosenie spĺňalo všetky podmienky dobrého nosenia a bola možnosť rýchleho tasenia, univerzálnosť nosenia pre praváka a ľaváka tak i možnosť nosenia na výstroji. Bonusom  je špeciálny popruh pre možnosť nosenia na opasku ako pri klasickom koženom puzdre. Popruh je vyrobený s kože prispôsobený na úchyty puzdra a s pútkom na rukovať s cvokovím zapínaním. Jedinú nevýhodu ma tento popruh a to tu, že je použiteľný iba na jednu stranu to znamená, že iba pre praváka alebo ľaváka. Predošlá myšlienka bola vyrobiť popruh s kydexu alebo ABS plastu no bolo to dosť nekomfortne nosenie a hlavne náročné na materiál čo by zbytočné zvýšilo hodnotu samotného puzdra. Druha myšlienka bola popruh vyrobiť s nylonového popruhu  no nezohnal som potrebnú hrúbku, ktorá by zabezpečovala stabilitu nosenia noža na opasku. S klasickým popruhom používaným na batohy bolo nosenie nepríjemné a časom sa popruh predral tak isto ako cvokové zapínanie navyše pri rozopnutom pútku sa popruh deformoval čím bolo nosenie nepríjemné. Osobne som s výsledkom veľmi spokojný hlavne preto, že DarkStary nie sú určené podľa svojho dizajnu len pre oblasť military ale i v oblasti outdoor, hunting a atď.... :-)