pondelok 19. marca 2012

DARKSTAR by DEK nová séria EDC nožov


DarkStar je nová séria EDC nožov, ktoré Vám budem postupne predstavovať je to Vlajková loď v dizajnovom smerovaní EDC nožov. Ako prototypy Vám predstavím  prvé dva DERK a EVER.
Na prvý pohľad sú tu viditeľné znaky s nožmi so série Nutron čo je bez pochyb pravda no pokiaľ sa pozrieme bližšie zistime, že až tak rovnaké nie sú.  Ako som už spomenul nový koncept EDC nožov vychádza so série Nutron, ktorá je už overená praxou čo mňa ako dizajnéra a tvorcu veľmi teší :-). DarkStar EDC nože majú až mnoho rozličných veci aby boli zaradene do série Nutron. Prvom rade je tu nová ergonómia rukoväte, upravená záštita resp. výstupok pri ostri riccosu. Bez povšimnutia nezostává ani čepeľ, ktorá dostala dokonalejší tvar, nový kombinovaný dutý výbrus. Puzdra nových nožov prešli tiež vývojom a to hlavne vďaka užívateľom, ktorý mi pomohli svojimi  presnými pripomienkami. Hlavne zmeny boli urobene v spodnej časti puzdra kde tvar je viac oválny, puzdro po dĺžke  je užšie i tenšie. Všestranné obojstranne pútko na opasok s možnosťou nosenia puzdra  vertikálne i horizontálne. Novy tvar pútka prispieva okrem  nového dizajnu i pohodlnejšiemu noseniu. Samozrejme nová raznica, ktorá nahradzuje viac menej nečitateľnú predošlú raznicu. Ako mame možnosť sa dočítať zmien je viac než dosť a dúfam, že zvýšia kvalitu ako samotného noža tak i puzdra.
V krátkosti Vám predstavím niektoré zo zmien v dizajne DarkStar EDC nožov a presnejšie sa budem s nimi zaoberať u jednotlivých nožov keďže každý ma niečo navyše a samozrejme ani u tejto série bude kladený dôraz na zdokonaľovanie...



Čepeľ
Čepele nožov sú vyrobene s N695 Bohler oceľ som ponechal keďže je zatiaľ dostupná a cenovo prístupnejšia ako drahšie ocele. Pri správnom spracovaní je to dostatočné výkonná oceľ. V budúcnosti sa zaoberám s myšlienkou použitia materiálu N690 Bohler no dostupnosť je skoro nemožná to iba na okrej vráťme sa späť ku čepeli samotnej. Čepeľ je vybavená novým kombinovaným dutým výbrusom  čo znamená , že je väčšia možnosť využitia noža. Základ je odvedený od noža Marbles kde výbrus tvory dutý žliabok tiahnuci po celej dĺžke čepele. Ostrie noža je vybrúsené do jemného konvexu, ktorý zároveň prechádza a rozširuje až na hrot čepeľ.  Samozrejme nie je to až tak výrazné na DarkStar-u ako na Marblesoch no princíp funkčnosti je rovnaký. Konvexne falošné ostrie zostava a zabezpečuje dobru prieraznosť v bodaní, prepichovaní hlavne vďaka tomu že výbrus, ostrie i falošné ostrie končia konvexným tvarom u hrotu čím je zvýšená priebojnosť a zároveň pevnosť hrotu.
Konštrukcia čepele je fulltang s povrchom pôvodným teda nebrúsení a ostrie je vybrúsené na 600Grit následne jemne pieskovane. Čepeľ v mieste rukoväti je opatrená okrem dier na skrutky i odľahčovacimi dierami, ktoré zabezpečujú vyváženie noža ale hlavne odľahčenie celkovej hmotnosti. Diery sú navŕtané tak aby pri demontáži črienkou bolo možné použiť paracord šnúru. Samozrejme i tu som nezabudol na dizajn takže je možnosť využitia i nejakých zdobených technik s Paracord šnúrou.







Rukoväť
Samotná rukoväť prešla viacerými zmenami hlavne u ergonómii a povrchu črienkou. Materiál G10/RedFiber som ponechal, keďže vhodnejšiu náhradu som nenašiel a osobne mi asi najviac vyhovuje s možných dostupných plastových materiáloch, ktoré som mal možnosť otestovať pri vývoji DarkStar. Plast G10 sa skladá zo skleneného vlákna a epoxidu farby čiernej a zo spodnej strany je nalepený fibrový papier, ktorý slúži jednak ako dizajnový doplnok no hlavnú úlohu ma v izolácie resp. tesní kontakt čepele s črienkami preto aby pri prací nedochádzalo ku zachádzaniu špiny pod črienky a tým je zvýšená celková hygiena u noža, keďže je zamedzene vzniku plesni a celková údržba noža je tak jednoduchšia a hlavne kvalitnejšia bez potreby demontovať črienky.
Vonkajší tvar črienkou zabezpečuje s ergonómiou rukoväte kvalitný uchop zo všestranným využitím drženia noža čo prispieva ku zvýšeniu univerzálnosti použitia. Rozdielov oproti Nutron EDC je tu mnoho napr. obvod črienkou je oválny brúsený pričom povrch je rubkovaný tak, že tvorí súvislé výbrusy naprieč dĺžky rukoväti čím je zvýšený protišmyk v mokrej ruke. Bezpečnosť uchopu dodávajú dva samostatne výbrusy na vybraniach so spodnej časti. Črienky sú jemne pieskovane tak aby bola zvýraznená štruktúra materiálu a dosiahnutý dokonalý dizajnový povrch tak aby všetko ladilo s čepeľou.







Puzdro
Tiež ako samotný nôž i puzdro prešlo niektorými zmenami i keď nie tak výraznými. Skôr som sa zameral na doriešenie niektorých dizajnových veci, ktoré mi tam po čase nepasovali.
Prvom rade spodná časť je viac oválna. Materiál koža  je užšia ako u predchádzajúcich no kvalitu to neovplyvni skôr zvýrazní tvar noža. Nový tvar pútka s možnosťou všestranného upnutia na opasok a samozrejme i nová raznica oveľa čitateľnejšia. Poistný systém prechádza tiež úpravami. I keď nie dizajnovými skôr technickými zmenami. Základ ako už ste mali možnosť sa dočítať tvory gumene koliesko, ktoré zaisťuje nôž v puzdre proti vypadnutiu tým nie je treba žiadne zapínanie. Mnoho kráť odpovedám na otázku či je to chyba keď sa to koliesko neotočí keď je vkladaný nôž do puzdra. Odpoveď je tu trochu zložitejšia. Prvom rade nie som zástanca kopírovania akomkoľvek zmysle nehovorím, že sa mi tiež nepodarí niečo o kopírovať no skôr sa snažím niečo nového vytvoriť. Pri tomto systéme je to o to zložitejšie. Pôvodne koliesko na M95 je nanitovane čo pri opotrebovaní je zložitá výmena. Rozdiel je v konštrukcii i princípe a to, cela poistka je rozoberateľná čo je výhoda hlavne pri výmene súčiastok, potom tu je samotne koliesko, ktoré sa nepretáča ale posúva smerom od noža. Použitý materiál je tu špeciálna guma Black Star, ktorá je dostatočne kvalitná, tvar kolieska a záštity zabezpečuje malý styčný tlak pričom sa gumene koliesko mierne odtlačí do záštity a keďže je to guma vráti sa do pôvodného tvaru tým zabezpečí uzamknutia noža v čepeli. Trenie znižuje i teflonové vložky medzi, ktorými je uložené gumene koliesko. Mam i iné systémy resp. zloženia materiálov tohto kolieska len na výrobu je to dosť zložité a časovo náročné. No bližšie u jednotlivých nožov.  




Záver
Ako mate možnosť sa dočítať zmien je tu viac než dosť a dúfam, že budú užitočné hlavne pre užívateľa noža. V budúcnosti by som chcel tento systém vyskúšať i na veľkých nožov, ktoré presahujú hmotnosť 300 gramov. A poistný systém ten stále zdokonaľujem no ako som písal je to náročné na výrobu. Prvá taká modifikácia je použitá na Derku. A podľa posledných testoch sa mi to dosť pozdáva uvidíme časom.

Pekný deň prajem Všetkým :-)