sobota 26. februára 2011

Zákerný samuraj vs. Prefíkaný Južan

Pridal som ďalšie dva nože na stránku Pevne nože.... krásny takticky tanto v novom v šate temný než tieň novodobého samuraja a SaN EDC Prefíkaný Južan :-D malý šikovný a pritom maximálne využiteľný ako zbraň i nastroj každodennej potreby.... Nový dizajn puzdier ako i značenie raznicou od slovenskej firmy EDGE.

1 komentár:

  1. Ahoj, Paľo ma poprosil ako aktuálneho majiteľa SaN EDC :) napísať o ňom pár slov.
    Najprv sa chcem poďakovať autorovi lebo pri návrhu som dosť vymýšľal takže to fakt nemal ľahké.
    Požiadavka bola malý pevný nôž, cca 20 cm, nôž hlavne na krájanie a rezanie, ktorý môžem mať vždy nenápadne u seba. S rúčkou to bolo jednoduché, mala byť proste pohodlná.
    Rezať som skúšal od papiera, plastov, potravín až po drevo a vše išlo krásne, vysoký plochý výbrus a konvex na fazete bola teda správna voľba. Cez A4 ide čisto a rez nie je rozstrapkaný, len pre priblíženie. Sekanie s krátkym nožom je apriori nezmysel, ale keby sa našiel niekto kto by mal potrebu sekať polienka tĺkom a podobne, dá sa to, zo zvedavosti som to skúšal. Brúsiť zatiaľ nebolo treba, ani obťahovať ostrie, akurát tak pre pocit a radosť.
    Tak a teraz k rúčke, tá je kapitola sama o sebe. Bola robená presne na moju ruku. Dobrý pomocník je scan ruky s pravítkom. G10 je na dotyk príjemná, čakal som niečo podobné ako micarta, ale takto tvarovaná a jemne pieskovaná to je úplne iný pocit. Tvarovo sedí v ruke aj napriek tomu, že je relatívne úzka, keďže ho nosím deň čo deň, objemná rúčka by viac zavadzala. Pri rezaní dreva sa o ňu dá krásne oprieť, v ruke sedí pevne a aj keď sa do toho riadne zapriem nemám pocit, že by mi ruka z noža skĺzla, takže celkový tvar rúčky dobre spĺňa účel. Pri krájaní potravín je radosť ju mať v ruke, uchytiť ju viac u päty a palec oprieť o opierku a je z neho plnohodnotný pomocník do kuchyne.
    Púzdro je jednoduché kydexové, taký štandart, chcel som niečo čo sa dá priviazať alebo dať do vačku a netreba sa o to starať. Nosím ho na karabínke vo vačku rúčkou dole, takže trčí len kus kydexu, čo si nik nevšimne a keď hej nevie, že ide o nôž.
    Zatiaľ si myslím, že z prvých dojmov by to bolo vše, časom sa ukáže či sa potvrdia.

    OdpovedaťOdstrániť